+31 (0) 85 401 79 22 info@verzuimapplicatie.nl

Nu ik dit schrijf is de coronacrisis alomtegenwoordig en maakt het 24 uur per dag deel uit van ons leven.  Mogelijk dat het over een jaar alweer verre geschiedenis lijkt. Een van de belangrijkste veranderingen op werkgebied is dat wie maar enigszins kan nu van thuis uit werkt. Bij VerzuimApplicatie was dat altijd al de norm, Nu zijn het niet alleen onze eigen medewerkers die met elkaar communiceren terwijl hun kinderen op de achtergrond te horen zijn, de partner zich met het gesprek bemoeit of de tijd handig benut wordt voor een kopje koffie op het terras.. Ook onze klanten en de medewerkers van bedrijven waar we mee samenwerken, krijgen we nu steeds vaker aan de lijn terwijl ze thuis werken. “Een momentje!” riep een accountmanager onlangs terwijl we in een zeer zakelijk gesprek zaten. “Even mijn zoon van de glijbaan redden”. Persoonlijk vind ik dat een bijzonder prettige en waardevolle ontwikkeling waarvan ik hoop dat deze niet teruggedraaid wordt nadat deze crisis bezworen is.

Onderzoek naar thuiswerken laat al langer positieve berichten horen. Een studie bij 249 werknemers bijvoorbeeld wijst uit dat thuiswerkers 13 procent productiever zijn en het bedrijf per persoon jaarlijks ruim 1.600 euro extra opleveren. Uit een ander onderzoek bij 657 werknemers in uiteenlopende sectoren bleek dat mensen die graag zelfstandig werken en goed om kunnen gaan met de combinatie van thuiswerk en kantoorwerk minder snel hun intrinsieke motivatie verliezen als de werklast toeneemt. Een derde onderzoek wijst uit dat een derde van de werknemers over 10 jaar thuiswerkt. Uiteraard vraagt dit thuis wel de nodige aanpassing en discipline om wanneer het nodig is je toch terug te kunnen trekken in een eigen werkruimte, een gezonde balans te vinden tussen werk en privé en je betrokkenheid met het bedrijf waar je voor werkt vast te houden, ook als je niet dagelijks met je collega’s aan de koffiemachine gekletst.

Voor dat laatste hebben we bij VerzuimApplicatie naast de vele handige tools die video- en spraakcommunicatie en het online in teamverband samenwerken mogelijk maken  een online bedrijfskantine waar iedereen elkaar ontmoet en waar ruimte is voor de niet productieve maar oh zo humorvolle grappen die iedereen juist productief houden. Tegelijk is het een platform waar kritisch over de directie gepraat kan worden, die komen immers nooit in de kantine, en waar goed en slecht nieuws gedeeld wordt.

Artikelen over thuiswerken
https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/de-voordelen-van-thuiswerk
https://www.regus.be/work-belgium/nl-be/surprising-truth-working-home/